Een DIY-bovenwoning met heel veel mogelijkheden en een groot dakterras.
Zelf-aan-de-slag met de inrichting en afwerking van jouw eerste eigen huis: kriebelt het jou ook als je de make-over programma's op TV ziet? Als je door de DIY-edities van VT Wonen bladert of als je op Funda opknappers aan het kijken bent die boven jouw budget liggen?
Dan heb je nu dé kans om jezelf helemaal uit te gaan leven. Want in dit op-één-na-goedkoopste huis van Roermond ligt volgens ons een mooie parel verscholen. Een huis dat met de juiste aanpak, inrichting en afwerking een huis kan worden waar veel leeftijdsgenoten jaloers op worden. Geen standaard flatje aan de Mozartstraat, geen klein appartementje in de binnenstad met nauwelijks lichtinval en ook zeker geen dertien-in-één-dozijn appartement in een groot appartementencomplex.
Misschien gooi jij alles wel om...verplaatst je de keuken naar de achterkant, dichtbij het dakterras? Of maak jij van de woonkamer een grote slaapkamer met een en-suite-badkamer en kleedkamer? Laat gerust al jouw creativiteit los op de bovenwoning. En dan zul je zien dat niet alles hoeft, maar wel alles kan.
Niet alles-hoeft, maar wel alles-kan? Wat we daar mee bedoelen? Gebroeklaan 8B heeft namelijk nog veel mogelijkheden om groter te worden dan dat zij nu is. Door het plaatsen van een vaste trap naar de tweede verdieping en één of twee dakkapellen op de tweede verdieping, kun je het woonoppervlakte namelijk nog heel veel vergroten. Maar dit hoeft nu nog niet. Want met 77m2 op de eerste verdieping heb je misschien al genoeg ruimte om te starten met jouw woonwensen die je nu hebt.
ALGEMEEN
Gebroeklaan 8B is oorspronkelijk gebouwd in 1951. Architect Dupont tekende toen in opdracht van de heer Smeets "een café-lokaal met een aparte bovenwoning". In 1961 liet diezelfde heer Smeets het café-lokaal uitbreiden en aan de achterkant een vergaderzaal aanbouwen. Inmiddels zijn we ruim 60 jaar verder en zijn het café en de vergaderzaal al geruime tijd gesloten. Maar door de keuze van de heer Smeets voor een aparte bovenwoning én een uitbreiding ontstaat nu de kans om een beneden- en een bovenwoning te realiseren. Met voor de bovenwoning een eigen entree op de begane grond en een dakterras op de eerste verdieping door de uitbreiding van 1961.
Het gebouw is onder meer voorzien van kunststof kozijnen met dubbel glas en rolluiken. Je hoeft hier dus met de Vereniging van Eigenaars geen grote onderhoudskosten te verwachten. Want schilderwerk is door de kunststof kozijnen niet of nauwelijks van toepassing, rondom zijn op veel plaatsen rolluiken geplaatst en het hellende dak is ook nog een keer vernieuwd. Voor de Vereniging van Eigenaars wordt momenteel een meerjaren onderhoudsplan (MJOP) opgesteld door de Vereniging Eigen Huis. Zodra dit plan gereed is, kunnen de exacte servicekosten voor de beneden- en bovenwoning bepaald worden. De servicekosten bestaan dan uit de kosten voor de opstalverzekering en een reservering voor dagelijks- en toekomstig onderhoud.
Gebroeklaan 8 en 8B zijn allebei woningen waar de nieuwe eigenaars zelf aan de slag mogen met de inrichting en afwerking van hun huis. Gebroeklaan 8 wordt een grote gelijkvloers-woning met een ruime zij- en achtertuin en een parkeerplaats op het gemeenschappelijke parkeerterreintje. Gebroeklaan 8B is een ruime bovenwoning met een eigen entree op de begane grond, een eerste en tweede verdieping, een (te realiseren) dakterras op de eerste verdieping en ook een parkeerplaats op het gemeenschappelijke parkeerterreintje. Allebei de huizen hebben een eigen voortuin die de bewoner(s) naar eigen smaak en inzicht mogen inrichten en afwerken. Je kunt er voor kiezen om dit samen te doen met de onderburen, maar misschien ga jij ook graag met jouw eigen voortuintje aan de slag om dit jouw eigen signatuur mee te geven.
BEGANE GROND
Entree / hal (5m2)
Een ruime entree met een trapkast en de meterkast. Omdat de trap direct achter de voordeur is gesitueerd en hier vroeger een gangetje vanuit de bovenwoning naar het café leidde dat nu dichtgemaakt moet worden, kun je de entree ook goed gebruiken om fietsen binnen te zetten of de vuilcontainer(s) binnen op te bergen.
EERSTE VERDIEPING
Bovenhal (7m2)
Wat opvalt is dat de bovenhal de woonkamer aan de voorkant scheidt van de kamers aan de achterkant. De bovenhal loopt als het ware horizontaal door de plattegrond van het huis heen en deelt de bovenwoning op in een voorkant en een achterkant.
Badkamer (3m2) en toiletruimte (1m2)
De badkamer en de toiletruimte zijn allebei aan een grondige modernisering toe. Want allebei worden ze al jaren niet meer gebruikt. Zo zijn er nog blauwe tegels aanwezig en zijn ook de sanitaire toestellen niet meer van deze tijd. De toiletruimte is een separate ruimte in de bovenhal. De badkamer ligt aan de voorkant van de bovenwoning en is momenteel afgewerkt met een douche, wastafel en een c.v.-combi-opstelling. Als je de badkamer wilt vergroten, dan kan dat. Je kunt uitbreiden in de richting van de "woonkamer" en je kunt de c.v.-combi-opstelling naar de tweede verdieping verplaatsen. Dan creeër je meer ruimte voor de badkamer.
Woonkamer (29m2)
De ruimste kamer van de bovenwoning en de meest lichte kamer door de vier ramen in de voorgevel. Dus dan denk je hier al snel aan de woonkamer. De vorige bewoners gebruikten deze ruimte ook als woonkamer en keuken. De kamer is er groot genoeg voor. Maar je kunt er ook een grote leefkeuken van maken. Of -zoals we al schreven- een slaapkamer met kleedkamer en een badkamer en-suite. Als je dan aan de achterkant de drie slaapkamers met elkaar verbindt, dan maak je daar de woonkamer en keuken. Er zijn mogelijkheden genoeg.
Slaapkamer I (12m2)
De ruimste slaapkamer van de drie slaapkamers ligt aan de linkerachterzijde en is afgewerkt met een laminaatvloer.
Slaapkamer II (9m2)
De slaapkamer in het midden van het huis is de kleinste slaapkamer. Maar misschien breek jij wel de muur met één van de naastgelegen slaapkamers door en wordt deze kamer een onderdeel van jouw woonkamer of leefkeuken? De slaapkamer grenst ook aan het (aan te leggen) dakterras en dat maakt een gebruik als keuken of woonkamer ook goed mogelijk.
Slaapkamer III (10m2)
De slaapkamer aan de rechterkant van het huis is door de architect in het ontwerp nu aangewezen als keuken. Met een openslaande deur naar het (aan te leggen) dakterras. Bij MKLRS. zijn wij van mening dat jij een leuke leefkeuken kunt realiseren als je slaapkamer II en III bij elkaar trekt door de tussenmuur te slopen. Dan heb je een ruimte van 19m2 aan het dakterras: doet moeten toch mooie avonden worden met dinertjes of een borrel met vrienden.
Maar als je slaap- of werkplekken nodig hebt, dan is dit ook een heel goede kamer. Dan blijven de woonkamer en keuken aan de voorkant.
Dakterras (25m2)
De architect heeft een dakterras ingetekend van ruim 25m2. Het dakterras mag jijzelf aanleggen en inrichten maar moet rondom een balustrade hebben van 1 meter hoog. Om te voorkomen dat iemand ook naar beneden kan vallen. Met een oppervlakte van 25m2 heb je ook hier weer genoeg plek voor een ruime inrichting. Een grote eettafel, een loungeset en een BBQ-buitenkeuken? Het past en kan. Het is aan jou hoe je het dakterras verder inricht en afwerkt.
TWEEDE VERDIEPING
Zolder (52m2) met tal van mogelijkheden
De tweede verdieping is nu nog via een losse trap te bereiken. Maar door de nokhoogte van 3,30 meter kun je hier ook heel goed een vaste trap voorstellen (te plaatsen in de bovenhal boven de bestaande trap waardoor er geen ruimteverlies is op de eerste verdieping) waardoor er ineens heel veel mogelijk wordt op deze verdieping.
Want met de ruimte kun je echt veel doen. Door het plaatsen van een paar dakramen heb je in een handomdraai een joekel van een werk- of slaapkamer te pakken.
Als je echt aan de slag wilt en genoeg budget hebt, dan kun je hier ook denken aan één of twee dakkapellen. En dan win je heel veel ruimte. De eerste verdieping kan dan een woonverdieping worden en de tweede verdieping een slaapverdieping met een badkamer. De ruimte is er. Het is aan jou om het potentieel eruit te halen. Nu of misschien pas over een paar jaar als je de ruimte echt nodig gaat hebben.
MAASNIEL: ALLE VOORZIENINGEN ÉN CENTRAAL GELEGEN
De woonwijk Maasniel staat in Roermond vooral bekend vanwege haar centrale ligging. Net buiten het centrum van de stad, maar wel met alle voorzieningen binnen handbereik. Je bent binnen 5 minuten in hartje stad, op het Retail Park en nog véél sneller in de kern van Maasniel. Want dat is minder dan 5 minuten lopen. In de kern van Maasniel heb je al veel voorzieningen met onder meer een complete supermarkt, bakker, slager, huisarts en drogisterij.
Ook scholen (basisscholen, middelbare scholen en voortgezet onderwijs), sportclubs, het openbare zwembad en alle overige medische voorzieningen liggen binnen handbereik. Je kunt vanuit hier gemakkelijk alles met de fiets doen. Of te voet als je iets sportiever bent aangelegd. Dat maakt Maasniel ook een steeds gewilder plekje om te wonen voor veel jonge mensen. Dicht bij de stad, maar ook een plek voor kinderen om rustig op te groeien.
De bereikbaarheid van Maasniel is optimaal met zéér goede verbindingen naar Noord- en Zuid-Limburg, Duitsland, België en Zuid-Oost Brabant. Op een kleine kilometer afstand ligt de oprit van de autosnelweg A73 (Nijmegen - Venlo - Roermond) die in directe verbinding staat met de A2 (Maastricht - Eindhoven - Amsterdam) en de BAB51 (Roermond - Düsseldorf). Alle grote steden zoals Maastricht, Heerlen, Venlo en Eindhoven en Düsseldorf zijn binnen 30 tot 40 autominuten te bereiken. Dus ook Brainport Eindhoven, Eindhoven Airport met Europese vliegverbindingen en Düsseldorf Airport met wereldwijde vliegverbindingen. Het NS-intercitystation van Roermond zorgt ervoor dat je met de trein in 30 minuten in Maastricht, Heerlen en Eindhoven bent. Je woont hier dus wel heel erg centraal.