
NVM: WONINGAANBOD BLIJFT KRIMPEN, FORSE PRIJSSTIJGINGEN TOT GEVOLG
08 juli 2021 - Vanmorgen heeft de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) haar kwartaalcijfers voor het tweede kwartaal van 2021 gepresenteerd. Opnieuw worden forse prijsstijgingen geregistreerd die voortkomen uit het verder toegenomen afnemende woningaanbod en een stijgend percentage overbiedingen op woningen.
Bij MKLRS. zijn we uiteraard direct in de cijfers voor de regio Roermond gedoken. Er springen een aantal ontwikkelingen in het oog.
Aantal verkopen blijft toenemen
In tegenstelling tot het algemene beeld van de Nederlandse woningmarkt, is het aantal verkopen in Roermond en omstreken gestegen. In het tweede kwartaal wisselden er 205 huizen van eigenaar, een stijging van 11,5% ten opzichte van het eerste kwartaal. Vergelijken we de cijfers met het tweede kwartaal van 2020, dan is het aantal verkopen gedaald met 13,4%. Het voorjaar is een periode waarin meestal meer woningen worden verkocht. Dit is nog steeds het geval. Vergelijk je de cijfers echter met vorig jaar, dan valt het aantal verkopen tegen. De belangrijkste reden dat het aantal verkopen daalt, ligt in het feit dat er onvoldoende huizen beschikbaar zijn. Aan de vraag naar woningen ligt het in ieder geval niet.
Verkoopprijs blijft toenemen
Door de enorme vraag naar huizen in combinatie met te weinig beschikbare koopwoningen stijgen de prijzen al een aantal jaar, en stijgen ze steeds harder. In een jaar tijd is de gemiddelde verkoopprijs in de regio Roermond met maar liefst 17,1% omhoog gegaan. De verkoopprijs van de gemiddelde verkochte woning komt in het tweede kwartaal uit op € 324.000,-. Bij MKLRS. Verbaasd het ons niet dat de gemiddelde prijs ook dichtbij de grens voor het verkrijgen van Nationale Hypotheek Garantie ligt. Dit voorspelden wij eind 2020 al.
Verkooptijd extreem laag
Hoewel de verkooptijd ten opzichte van het tweede kwartaal in 2020 4(!) dagen langer is, is de gemiddelde verkooptijd met 33 dagen nog steeds extreem laag. Inmiddels geldt volgens NVM dat 92% van alle woningen binnen een kwartaal verkocht zijn. Nooit eerder hebben de verkooptijden al zo/n geruime tijd, zo laag gelegen.
Uitweg uit de impasse?
Steeds meer huizen worden boven de vraagprijs verkocht. Ongeveer 2 op de 3 huizen volgens de NVM. Het einde lijkt soms zoek en de enige uitweg lijkt het verruimen van het aanbod. Want het aanbod droogt nog steeds verder op. Stonden er op Funda op 6 juli 2020 nog 230 woningen te koop in Roermond, op 6 juli 2021 waren dit nog maar 84 woningen. Een afname van het aanbod van ruim 63,48%. Op de huizenmarkt is het gekte alom en zolang de politieke agenda niet aansluit op de realiteit, blijft de markt zo krap als hij nu is. De krapte-indicator is momenteel 1,4. Dit betekent dat de gemiddelde koper kan kiezen uit 1,4 woningen.
Het wordt dringend tijd dat er slagvaardig wordt gekeken naar een verruiming van het aanbod koopwoningen. Maar gezien de krapte op de arbeidsmarkt, de beperkte beschikbaarheid van aannemers, stijgende materiaalprijzen, te weinig ambtenaren om bouwplannen te behandelen en de lage hypotheekrente, hebben wij bij MKLRS. er een hard hoofd in dat we op korte termijn een ander marktbeeld gaan zien. En dat is niet alleen slecht nieuws voor huizenkopers.
Bron: NVM, Woningmarktcijfers Q2 -2021, Regio Roermond e.o. 8 juli 2021